Javni poziv

Ministarstvo privrede SBK objavilo javni poziv za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima

Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona raspisalo je  j a v n i p o z i v  za odabir korisnika sredstava sa pozicije “ subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima – poticaj privredi” za 2020. godinu

 

I PREDMET JAVNOG POZIVA

Objavljuje se javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje projekata sa pozicije

“Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima – poticaj privredi”. Sredstva za ove namjene su predviđena Budžetom Srednjobosanskog kantona za 2020. godinu u Ministarstvu privrede, u skladu sa Odlukom Vlade Srednjobosanskog kantona o

usvajanju programa korištenja sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava sa pozicije

“Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima – poticaj privredi”.

II NAMJENA

U oblasti “Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima – poticaj privredi” sufinansiraju se

projekti:

a) Subvencioniranje programa izvozno orijentisanih industrijskih kapaciteta (sufinansira se nabavka uređaja i sredstava za uspostavu, održavanje i proširivanje kapaciteta proizvodnje za izvoz).

b) Podrška finalizaciji proizvoda u drvoprerađivačkoj industriji (subvencionira se uspostava, održavanje i proširivanje kapaciteta za izradu proizvoda po NIP-2018 tj. nomenklatura industrijskih proizvoda inovirana 2018. god. pod šiframa: 16.21 furnirane i ostale ploče; 16.22 sastavljeni parket; 16.23 građevinska stolarija i elementi od drva; 16.29 ostali proizvodi od drveta; 31.0 namještaj).

c) Sufinansiranje projekata malih i srednjih preduzeća (sufinansiraju se projekti za opstanak i rad preduzeća).

d) Sufinansiranje projekata obrtnika (sufinansiraju se projekti proizvodnih zanimanja obrtnika).

e) Sufinansiranje troškova registracije privrednih društava i obrtnika “Start up” osnovanih u periodu 01.01.2020. godine do 21.08.2020.godine.

f) Održavanje simpozija, seminara, okrugli stolova i sl. (sufinansiraju se projekti privrednih društava za održavanja simpozija, okrugli stolova, seminara, konferencija i sl).

g) Međunarodni susreti i sajmovi privrednika poduzetnika (sufinansiraju se projekti bilateralni susreti privrednika dviju zemalja i podrška nastupa na međunarodnim sajmovima).

h) Subvencioniranje edukacije radne snage (sufinansira se edukacija postojeće radne snage unutar privrednih društva i obrta).

 

III PRAVO UČEŠĆA

Pravo na podnošenje projekata na javni poziv u oblasti “Subvencije privatnim preduzećima i

poduzetnicima – poticaj privredi” imaju privredna društva i obrtnici:

a) Koja imaju sjedište na području Srednjobosanskog kantona;

b) Koja će projekat realizovati na području Srednjobosanskog kantona, izuzev projekata “Održavanje simpozija, seminara, okrugli stolova i sl” i “Međunarodni susreti i sajmovi privrednika poduzetnika”.

c) Koja će projektima polučiti efekte iz namjene oblasti za koju podnose projekat. Nemaju pravo učešća na javnom pozivu:

– Privredna društva i obrtnici koji nisu dostavili izvještaj o implementaciji programa i rezultatima ostvarivanja programa po ranije dobivenim poticajnim sredstvima, i kojima od strane Ministarstva privrede nije prihvaćen izvještaj.

-Privredna društva i obrtnici koji imaju dospjelih a neizmirenih obaveza prema

Srednjobosanskom kantonu. – Privredna društva koja su pod stečajom i likvidacijom.

IV SADRŽAJ PRIJAVE ZA UČESTVOVANJE NA JAVNOM POZIVU

Sadržaj prijave mora biti urađen u skladu sa elementima koje zahtjeva potrebna

dokumentacija, a isti će zavisiti od projekta na koji se aplicira. Ministar Ministarstva privrede imenuje Komisiju koja na osnovu Javnog poziva vrednuje

primljene projekte i sačinjava prijedlog Odluke o dodjeli sredstava, a na osnovu slijedeće

dokumentacije:

1.Zahtjev za uključivanje u program

Pod pojmom Zahtjev za uključivanje u program podrazumijeva se uredno popunjen obrazac “Zahtjev za uključivanje u program”. Ukoliko zahtjev za uključivanje u program nije ovjeren i potpisan od odgovorne osobe, isti će se odbit i neće biti predmet daljeg razmatranja Komisije.

2.Obavezni prilozi

Pod obaveznim prilozima podrazumijevaju se oni prilozi koji se traže od podnosioca prijave, kojima podnosilac prijave dokazuje da li je kompetentan, pouzdan i da li redovno ispunjava svoje zakonske obaveze. Popis potrebne dokumentacije u zavisnosti od podnosioca zahtjeva i programa za koji se prijavljuje, dat je u u potrebnoj dokumentaciji za pojedini program.

Prijave koje ne sadrže potrebnu dokumentaciju, bit će odbijene i neće biti predmet daljeg razmatranja Komisije. Sva priložena dokumenta moraju biti izdana od strane nadležnih sudskih ili upravnih organa. Priložena dokumenta ne smiju biti starija od 3 (tri) mjeseca od dana objavljivanja ovog javnog poziva, izuzev rješenja o registraciji pravnog subjekta, uvjerenja o poreznoj registraciji i uvjerenja o registraciji PDV-a. sve priložene kopije dokumenata moraju biti ovjerene od strane nadležnih upravnih organa ili notara.

 

V KRITERIJI ZA OCJENU PRIJAVE I IZBOR KORISNIKA

 

Komisija za razmatranje prispjelih projekata na osnovu javnog poziva, vrednuje prispjele

projekte na osnovu slijedećih kriterija:

a) Kvalitet projekta: 20%

b) Vrijednost projekta: 10%

c) Stepen vlastitog finansijskog učešća: 20%

d) Finansijski efekti:20%

e) Društvena korisnost projekta: 10%

f) Procenat porasta ukupnog prihoda u 2019.godini u odnosu na 2018. godinu: 10%

g) Procenat porasta ukupne zaposlenosti u 2019.godini u odnosu na 2018.godinu:10% Kriteriji iz tački f) i g) ne odnose se na projekat “Sufinansiranje troškova registracije privrednih društava i obrtnika “Start up” osnovanih u periodu 01.01.2020. godine do 21.08.2020.godine, aumjesto istih vrednovat će se kriteriji iz tačke b) vrijednost projekta i tačke e) društvena korisnost projekta sa 20%. Komisija će izvršiti razmatranje i vrednovanje prijava koje ispunjavaju formalno – pravne uslove, te će Ministru dostaviti prijedlog rang liste korisnika sredstava. Odluku o odabiru korisnika sredstava sa pozicije “Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima – poticaj privredi”, na prijedlog Ministarstva, donosi Vlada Srednjobosanskog kantona. Odluka o dodjeli sredstava će biti objavljena u Službenim novinama Srednjobosanskog kantona. Sredstva će se dodjeliti isključivo za jedan projekat po korisniku, a visina koja će biti data na raspolaganje zavisit će od broja podnesenih zahtjeva i visine planiranih sredstava.

 

VI PREUZIMANJE POTREBNE DOKUMENTACIJE

Potrebna dokumentacija za učešće na Javnom pozivu, može se preuzeti elektronskim putem

na web stranici Vlade SBK www.sbk-ksb.gov.ba

 

VII PODNOŠENJE PRIJAVE

Prijave sa odgovarajućom dokumentacijom, šalju se lično ili preporučeno poštom u zapečaćenim kovertama na adresu: Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona, ul. Stanična 43, 72270 Travnik sa naznakom: “ NE OTVARATI – po javnom pozivu za odabir korisnika sredstava sa pozicije “Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima-poticaj privredi”, projekat broj: _____. Rok za dostavljanje prijave je 20 (dvadeset dana) od dana objave javnog poziva u dnevnim

novinama i web stranici Vlade Srednjobosanskog kantona. Nepotpune, neblagovremene i neuredne prijave neće biti razmatrane.

 

VIII TROŠKOVI PROJEKTA – PROGRAMA

U postupku javnog poziva Ministarstvo privrede ne snosi nikakve troškove učesnicima javnog poziva, te zadržava pravo da prijavu prihvati u cijelosti, dijelomično ili je u potpunosti odbije, poništi javni poziv ili odbaci sve prijave u bilo koje vrijeme prije sklapanja ugovora. Ministarstvo privrede neće snositi nikakvu odgovornost prema učesnicima javnog poziva, niti je obaveznoobjasniti razloge takve odluke. Prispjela dokumentacije neće se vraćati.

 

IX OSTALE ODREDBE

 

Sa kandidatima čije se prijave prihvate, Ministarstvo privrede će potpisati Ugovor o implementaciji odobrenih sredstava, kojim će biti preciziran način i dinamika korištenja odobrenih sredstava, te nadzor nad trošenjem istih u namijenjene svrhe. Sve dodatne informacije vezane za javni poziv mogu se dobiti svakim radnim danom putem telefona broj: 030/ 511 – 217 od 10,00 sati ili putem e-mail: [email protected] . U prilogu javnog poziva nalazi se Zahtjev za uključivanje u program, koji je potrebno popuniti u cjelini, uredno sa svim navedenim elementima, i isti dostaviti u roku od 20 dana od dana objave.

 

Javni poziv “Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima – poticaj privredi”

1_Zahtjev za uključivanje u program Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima

Izjava o namjenskom korištenju sredstava

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *